Χρήσιμες Συμβουλές

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

Τι σημαίνει όταν ένα φυτό εμφανίζει κίτρινα φύλλα;

Όσοι ασχολούμαστε με τα φυτά και την κηπουρική, κατά καιρούς έχουμε συναντήσει κίτρινα φύλλα σε διάφορα λουλούδια, φυτά εσωτερικού χώρου, λαχανικά και δέντρα. Το κιτρίνισμα των φύλλων είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζει το φυτό συνήθως για να μας δείξει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον που αναπτύσσεται και στην περιποίηση που δέχεται.

Για να μπορέσουμε να φροντίσουμε σωστά τα φυτά μας και να τα διατηρήσουμε σε υγιή κατάσταση, πρέπει αρχικά να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τα κίτρινα φύλλα.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων;

Η εμφάνιση κίτρινων φύλλων στα φυτά μπορεί να οφείλεται σε μία ή περισσότερες αιτίες, όπως η υπερβολική υγρασία στο χώμα, η έλλειψη νερού, η ανεπάρκεια λίπανσης, ο μειωμένος φωτισμός, καθώς επίσης διάφορες προσβολές από έντομα και ασθένειες. Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικές πληροφορίες ξεχωριστά για την κάθε πιθανή αιτία κιτρινίσματος των φύλλων, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

Κίτρινα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας

Tα φυτά για να διατηρηθούν υγιή είναι απαραίτητο να δέχονται σωστό πότισμα. Η υπερβολική υγρασία στο χώμα, γύρω από τη ρίζα των φυτών είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες που κιτρινίζουν τα φύλλα τους. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, όταν ποτίζουμε καθημερινά χωρίς να αφήνουμε πρώτα να στεγνώσει το χώμα. Ένας άλλος λόγος που προκαλείται υπερβολική υγρασία είναι όταν έχουμε κακή στράγγιση στις γλάστρες, το οποίο διορθώνεται βάζοντας  ελαφρόπετρα στον πάτο της γλάστρας ώστε οι ρίζες να μην έρχονται             

σε επαφή με το νερό που συσσωρεύεται εσωτερικά μέσα στον πάτο της γλάστρας. ( Δείτε την κατηγορία ΕΦΟΔΙΑ ΚΗΠΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΥ –  ΦΥΤΟΧΩΜΑ – ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ).

Επίσης, όταν επιλέγουμε γλάστρες ( Δείτε την κατηγορία ΕΦΟΔΙΑ ΚΗΠΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΥ – ΓΛΑΣΤΡΕΣ )για τα καλλωπιστικά φυτά φροντίζουμε να διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό. Μπορούμε να τοποθετήσουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος   (  Δείτε την κατηγορία ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΓΡ/ΣΤΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ)για να ποτίζονται τα φυτά μας με την σωστή ποσότητα και στη σωστή συχνότητα.

Εκτός από το κιτρίνισμα στα φύλλα, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα, πτώση φύλλων, πτώση λουλουδιών και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ποτίζουμε τα φυτά όταν στεγνώνει το χώμα για να μπορέσουν να παραμείνουν υγιή με καταπράσινο φύλλωμα.

Κίτρινα φύλλα λόγω έλλειψης νερού

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για τα φυτά, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την φωτοσύνθεση και άλλες βασικές λειτουργίες, όπως την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το χώμα. Όταν τα φυτά υποφέρουν από έλλειψη νερού, μπορεί να παρουσιαστεί κιτρίνισμα στα φύλλα και στη συνέχεια πτώση των φύλλων. Εκτός από το κιτρίνισμα στα φύλλα, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει στρίψιμο ή μάρανση των φύλλων και γενικότερη καχεξία του φυτού

Κίτρινα φύλλα λόγω ανεπαρκούς λίπανσης

H έλλειψη λίπανσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων όταν δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος ή στο φυτόχωμα για τις ανάγκες των φυτών και των δέντρων. Τα φύλλα μπορεί να κιτρινίσουν λόγω έλλειψης σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις κιτρινίσματος φύλλων είναι η έλλειψη σιδήρου που παθαίνουν τα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια και η ορτανσία, καθώς και τα εσπεριδοειδή δέντρα όπως η πορτοκαλιά, η λεμονιά και η μανταρινιά.

Για την αντιμετώπιση των κίτρινων φύλλων στα φυτά που εμφανίζονται λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, προσθέτουμε λίπασμα αζώτου, μαγνησίου και σιδήρου  ( Δείτε την κατηγορία ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ – ΘΡΕΨΗ  -ΥΓΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ) στις κατάλληλες ποσότητες ανάλογα το είδος του φυτού, την ανάπτυξη του και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Κίτρινα φύλλα λόγω μειωμένου φωτισμού

Όταν τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν κιτρίνισμα στα φύλλα λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης. Αυτό μπορεί να συμβεί σε φυτά εσωτερικού χώρου όταν τα έχουμε σε κάπoιο δωμάτιο με πολύ περιορισμένο φως όπως στο υπνοδωμάτιο ή την κουζίνα. Επίσης, εμφανίζεται σε καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου που αγαπούν τον ήλιο και ενώ προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις, εμείς τα έχουμε φυτέψει σε πιο σκιερά μέρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να μεταφέρουμε τα φυτά ή να τα μεταφυτεύσουμε σε πιο φωτεινά σημεία ή σε μέρη με περισσότερη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.

Κίτρινα φύλλα που οφείλονται σε ασθένειες και έντομα

 Αν τα φυτά μας εμφανίζουν κίτρινα φύλλα που δεν οφείλονται σε προβλήματα με το πότισμα, τη λίπανση και τον φωτισμό, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο υπάρξης κάποιας μυκητολογικής ασθένειας.

Για παράδειγμα, στις τριανταφυλλιές όταν προσβάλλονται από την ασθένεια της μελανής κηλίδωσης σταδιακά εμφανίζεται ένα κιτρίνισμα που καλύπτει όλο το φύλλο. Κιτρινίσματα στα φύλλα με μορφή κηλίδων παθαίνει και η καλλιέργεια του αμπελιού όταν προσβάλλεται από τις ασθένειες του περονόσπορου και του ωιδίου. Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά, επίσης, μπορούν να εμφανιστούν λόγω προσβολής από έντομα. Ελέγχουμε προσεκτικά τα φυτά μας για την υπάρξη εντόμων όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, ο θρίπας, τα κοκκοειδή και τον τετράνυχο, τα οποία απομυζούν τους χυμούς των φύλλων των φυτών με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κιτρινίσματα στα φύλλα. Για την αντιμετώπιση των εντόμων και των παθογόνων , ψεκάζουμε τα φυτά μας με τα κατάλληλα βιολογικά  ( Δείτε την κατηγορία ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ)ή χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

( Δείτε την κατηγορία ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ)